ozon
Ozon is een gas dat uit zuurstof kan ontstaan door de ultraviolette straling van de zon. De scheikundige formule is O3, het is een lichtblauw gas. Dit kun je zien als je naar de lucht kijkt; dan is het lichtblauw. In de hele dampkring zit ozon, maar op een bepaald deel van de stratosfeer (zie pagina 'wat is de ozonlaag?'') zit heel veel ozon, dat stuk is de ozonlaag. Op de aarde wordt ook ozon gemaakt, bijvoorbeeld bij een printer/kopieërapparaat.
in de zomer wordt er soms heel veel ozon gemaakt bij drukke steden, dit heet de zomersmog. Dat komt doordat de verbrandingsproducten van fossiele brandstoffen bij warm weer onder invloed van zonlicht met elkaar reageren. dan hangt er een soort grote mistige wolk. Dit veroorzaakt bij veel mensen irritatie van de slijmvliezen van de luchtwegen. Een deel van die ozon uit zomersmog verzamelt zich in de bovenste laag van de Troposfeer. Daar werkt de ozon als broeikasgas en versterkt zo het broeikaseffect. Vooral op het noorderlijk halfrond vindt door ozon extra temperatuurstijging plaats.
![](https://primary.jwwb.nl/public/l/x/t/temp-brrbzkgfwmdpryvxkcfk/uiy32d/smog.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1270%2Cx0%2Cy1%2Csafe&width=233&height=154)
Maak jouw eigen website met JouwWeb